Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Archív 5

Radikálisok csendőrnapja

2017.02.18. A radikális magyar civil szervezetek is megemlékeztek Csókakőn a Nagy-Magyarország téren a csendőrség napjáról.Beszédet mondtak a 64 Vármegye, a Betyársereg és az Új Magyar Gárda szónokai.A megemlékezésen eredeti csendőr visszaemlékezést is meghallgathattak a jelen lévők. A rendezvény MCSBE-től és a MKCSBK-től független esemény volt.

20170218_112410.jpg

Csendőrnap 2017

A Magyar Királyi Csendőrség születésének 136. évfordulója tiszteletére szervezett ünnepi Csendőrnap keretében 2017. február 11-én délelőtt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán katonai tiszteletadás mellett megkoszorúztuk az I-II. világháborúban hősi halált halt Magyar Királyi Csendőrök emléktábláját.

A koszorúzást megelőzően a hőseinkért imát mondott a Magyar Csendőr bajtársi Egyesület protestáns tábori lelkésze Szemeti Ferenc református lelkész.

74 éve történt a doni katasztrófa

2017.01.13.

Tegnap emlékezett a város a doni tragédia hőseire. A rendezvényt ezúttal is a Palotai Turul Társaság szervezte.

Az esemény a vár mögötti világháborús emlékműnél, koszorúzással kezdődött. Gágó Zsolt egyesületi elnök rövid köszöntőjében kiemelte, talán nincs is hazánkban olyan család, akit ne érintett volna ez a tragédia.

Az emlékműnél koszorút helyezett el Katona Csaba révén az önkormányzat, a Bakonyi Harckiképző Központ, a Jobbik nevében Galambos István önkormányzati képviselő, valamint a szervező Turul nevében Balog Tamás tb. cső. törm.

A rendezvény rövid zenés, irodalmi műsor keretében a vár Thury-termében folytatódott. A lírai visszaemlékezést Gágó Zsolt, Vaszily Zsolt és Gábris József szolgáltatta.

Emlékező beszédet Cserei Mihály nyugállományú alezredes, a József Árpád királyi herceg által vezetett jogfolytonos Vitézi Rend Veszprém megyei hadnagya mondott, aki kimerítően mutatta be az akkor katonai helyzetet, beszélt a doni katasztrófát megelőző hídfőcsatákról, az orosz támadás elsöprő erejéről, valamint a magyar  honvédek emberfeletti helytállásáról.

Az eseményen Balog Tamás jóvoltából néhány korabeli ereklye is kiállításra került, köztük a MCSBE tulajdonában lévő mannlicher puska.

Az esemény végén az emlékezők közösen énekelték el a Himnuszt, és hallgatták meg a Palotai Turul Társaság himnuszát, melyet Vaszily Zsolt szerzett.

img_20170112_164912.jpg

 

Schmidt Ferencre is emlékeztek a várpalotai Hősök napján

Sajnálatosan rendhagyó módon kezdődött a Palotai Turul Társaság idei hősök napi megemlékezése. Gágó Zsolt, a szervezet elnöke tiszteletbeli tagjukra, a napokban elhunyt Schmidt Ferencre emlékezett szívszorítóan. Az elhunyt életútját felidézve kitért Feri bácsi ’56-os múltjára és az abból fakadó lelkiismeretes közéleti szerepvállalására, mely mindannyiunk számára feledhetetlenné és pótolhatatlanná teszi őt. “Jó Szerencsét Feri bácsi!” – búcsúztatta.

Gágó Zsolt után Fekete Tamás történész, a megyei levéltár munkatársa emlékezett egy évezred magyar hőseire, sajátságos stílusban,  keresztény mivoltunk szemszögéből kitekintve, végighaladva az évszázadokon. Előadása közben némileg lefejtette a letűnt korokra az adott politikai irányzatok által ráhúzott “romantikát”. A koszorúzás során a magyar hősökre emlékezett a Bakonyi Harckiképző Központ, a Palotai Turul Társaság nevében Vaskóné Albrecht Éva és Balog Tamás tb. csendőr törzsőrmester, az ’56-s Szövetség nevében Feri bácsi unokája, a Városszépítő és -Védő Egyesület, valamint a Jobbik Várpalotai Alapszervezete és Ifjúsági Tagozata .A Himnusz közös eléneklése és a takarodó dallamai után az emlékezők az alsóvárosi temetőbe vonultak, ahol a Városszépítő és -Védő Egyesület szervezésében a II. világháború katonai és civil áldozataira, valamint a település neves orvosára és közéleti személyiségére, Dr. Zwickl Pálra emlékeztek. A méltató beszédet itt a városszépítők részéről Móri Sándor tartotta.

img_0511.jpg

Csendőrnap 2016

A Magyar Királyi Csendőrség alapításáról szóló 1881. évi III. t.c. királyi szentesítése február 14-én történt meg. Ezt a napot v. Szinay Béla altábornagy, a csendőrség felügyelőjének javaslatára, a testületnek a közbiztonság terén 50 éven át elért eredményei elismerésére 1932. december 30-án a Kormányzó Csendőrnappá nyilványította.
Ez a nap a volt m. kir. Csendőrség részére katonai szünnap lett. 1933.-tól kezdve a csendőrök állomáshelyeiken istentiszteleteken vettek részt, majd közös díszebéd következett. Itt megemlékeztek a csendőrség múltjáról, a közbiztonsági szolgálatban, valamint az ország határainak védelmében elesett bajtársakról.
Nagyobb csendőr állomáshelyeken ünnepélyt rendeztek, ahol a katonai parancsnokságok, polgári hatóságok és az egyházak is képviseltették magukat. Az ünnepélyre meghívták a nyugdíjas csendőr bajtársakat is. Az első csendőrnaptól a Testület feloszlatásáig február 14-én a budai vár díszőrségét, az udvarlaki őrséget a Kormányzó kérésére mindig a csendőrség adta. A csendőr őrségváltás a testőrök festői felvonulásával együtt a katonai kiképzés és a békepompa kivételesen megkapó eseménye volt.

Dicső elődeink hagyományait követve 2016. február 13-án a Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán Katonai tiszteletadás mellett megkoszorúztuk az I-II. világháborúban hősi halál halt Magyar Királyi Csendőrök emléktábláját.

Hőseinkért imát mondott a Magyar Csendőr bajtársi Egyesület protestáns tábori lelkésze.

mcsbe_csendornapi_koszoruzas_2016_02_13_000041.jpg

Doni hősökre emlékeztek Várpalotán

Szerencsére az idő is kedvezett a várpalotai  szervezőknek , akik doni katasztrófa 73.évfordulójára hirdették meg rendezvényüket. A Palotai Turul társaság idén is, mint minden évben a Don- kanyarban történt tragédia hőseire való közös emlékezésre hívta a város és a környék lakosait.  Az esemény  koszorúzással kezdődött a Thuri téren található világháborús emlékműnél. itt Galambos István történelem-bölcsész beszédében elevenítette fel a történteket:Az ünnepi beszéd után Magyar Honvédség, politikai pártok és civil szervezetek helyezték el az emlékezés koszorúit. A jogfolytonos Vitézi Rendet Dobszai Zsolt, Dunántúl központi székkapitánya képviselte. A Palotai Turul Társaság nevében Balog Tamás VR NT koszorúzott.

Ezt követően a Thuri vár Thuri termében Rainer Pál régész, muzeológus tartott színvonalas előadásában idézte fel a korabeli eseményeket. Részletesen kitért a doni katasztrófa körülményeire, előzményeire és a katonai vereség következményeire.   

A rendezvény záróbeszédében Schmidt Ferenc arra biztatott mindenkit, hogy úgy ápoljuk  a doni hősök emlékét, hogy nem feledjük el a családunkban elesett nagyapáink önfeláldozó hősiességét.  

12417857_919035808212361_4575023509200160751_n.jpg

Történelmi zarándoklat Trianon emlékére

Az ország minden tájáról érkeztek megemlékezők a v. Kondacs László tb. csendőr törzsőrmester által meghirdetett trianoni zarándoklatra Szarvasra. Július 4-én délelőtt 10 órakor gyülekeztek a meghívott vendégek a helyi főiskola épületében. Innen indult útnak a nemzetőrökből és csendőrökből álló menet a történelmi Magyarország közepe felé. Útközben koszorút helyeztek el Kollár János nemzetőr főhadnagy szülőházánál. A végső állomásként a Holt-Kőrös partján felállított emlékműnél koszorúztak a résztvevők csendőr díszőrség mellett.

2b0i2u1zbyzzrudghnzj-i_8jtjjc3rtotmau3o8ovqpa2fmlveut8hy7yg977bvsznzjt99-w1232-h730.jpg

Életüket adták a hazájukért

2015.06.01."Emlékezzünk mindazokra,akik a hazáért harcolva adták oda életüket. Közülük sokak neve és története ismert, de többen vannak,akiknek helytállását, életét és halálát betakarta a harcokkal együtt járó köd és a feledés egyre inkább áthatolhatatlan pora. A legtöbb, mit számukra adhatunk, hogy megismerjük sorsukat, s emlékezünk mindarra amit eltűrtek és elhordoztak,legyőztek és elértek életükkel és halálukkal. Akkor is, ha a harcmezőn sikerre vitték a zászlót,s akkor is, ha önmagában a harc, az ellenállás ténye is olyan siker,ami csak évtizedek múltán válhatott igazi győzelemmé"- mondta beszédében Vokla János ezredes, az MH Bakony Harckiképző Központ parancsnoka Várpalota hősök napi megemlékezésén a Thuri téri világháborús emlékműnél. Ezt követően a tisztelet koszorúit és virágait helyeztek el a helyi civil szervezetek és politikai pártok, valamint a z önkormányzat képviselői.

Balog Tamás tb cső. törzsőrmester koszorúvivőként vett részt az eseményen.

szpd0601varpalotahosoknapja12.jpg