Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Archív 2.

 MEGJELENT!!!

29629_bor__t____hank____large_normal.jpg

 

 Hat évtizednyi adatgyűjtés eredményeként nyomdai kiadásra érett a Szabadkígyóson élő Hankó József (elérhetőség: 36 (30) 432-7674 történész úr munkája, mely „A Magyar Királyi Csendőrség csonka két évszázada” címet viseli. A háromszázhúsz oldalnyi írás alapos betekintést nyújt az egykori rendvédelmi szerv életébe. A történeti adatolást a szerző korabeli fényképekkel, hírhedt bűnügyi történetekkel, és versekkel gazdagítva nyújtja a Tisztelt Érdeklődő felé. A lektorálást Dr. Bona Gábor hadtörténész ezredes végezte.

 

 

 

 

MCSBE küldöttgyűlése

2012. november 24-én tartotta éves küldöttgyűlését a Magyar Csendőr Bajtársi Egyesület. A gyűlésen résztvevők elfogadták az éves beszámolókat, jelentéseket.

kozgyules-2012.11.24.-012.jpg

Tábori csendőrként Murnauban

 

Egykori nemzetőr bajtársaim megtisztelő meghívásának eleget téve csatlakoztam a németországi Murnau és környékére tervezett utazáshoz, amelynek célja , hogy résztvegyünk a II. világháború áldozatainak nemzeti gyásznapján.

2012. november. 10-én keltünk útra 14 fővel. Utitársaim a  Komárom- Esztergom Megyei Honvéd és Nemzetőr Hagyományőrző Egyesület tagjain kívül a Honvéd Zrínyi Sportegyesület Katonai Lovas Szakosztályának huszárjai, valmint Vitézi Rend képviselői voltak. Este hat óra tájékán értünk a bajorországi Murnauba, ahol egy katonai rendész laktanyában szállásoltak el katonai tartalékos vendéglátóink. A katonai rendész parancsnoknak külön bemutattak, mint a magyar katonai rendészek elődjének egyik megelevenítőjét.Ételből, italból nem volt hiány, az étkezések alkalmával lehetőségünk nyilt  a német gasztronómiát is megismerni. Természetesen lefekvés előtt még sor került egy kis alaki gyakorlatra.

Másnap reggeli után rögtön indultunk Gmund am Tangersee községbe, megemlékezés sorozatunk első állomására. Itt együtt ünnepeltek különböző nemzetek hagyományőrző, tartalékos katonái, még Japánból is voltak meghívottak. Sajnos az idő nem kedvezett nekünk, már az ünnepség elején szemerkélni kezdett az eső és nem is állt el egész nap. Második helyszínünk Dürnbach, ahol a moosrain-i szövetséges katonai temetőben folytatodott a rendezvény. A temetőben úgy érezte az ember, mintha egy amerikai filmben találta volna magát: élénk színű, rövidre vágott pázsit, egyforma kőtáblák rengetege, amerikai és angol egyenruhák, valamint skót duda hangjai. Az esemény rangját szemléltetve jegyzem meg, hogy a helyszínről a BBC helyszíni közvetítést adott, továbbá számos nagykövetség is tiszteletét tette. A hab a tortán az angol, német , svájci és a mi kis csapatunk bevonulása a térre és katonai tiszteltadása volt. Nagy nyomást éreztem magamon, hiszen a magas rangú nézősereg előtt kellett megmutatni, hogy mennyire katonásan tudunk együtt mozogni. Itt nem az egyesületeinket, hanem Magyarországot képviseltük. Délután átázva, kissé fáradtan érkeztünk vissza a laktanyába. ebéd után szituációs lőgyakorlaton vettünk részt.

Végül elérkezett az utolsó nap. Azért ez a nap sem telt el eseménytelenül. Hazafele vettük az irányt, utazásunkat csak Pockingban szakítottuk meg. E jó hangulatú városkában a Magyar Katonai Temetőbe vezetett utunk, ahol a polgármesterrel együtt emlékeztünk meg az elesett magyar katonákról. Ezután a város első embere meghívott minket ebédelni egy helyi kis vendéglőbe, ahol a finom sertéssültön kívül megkóstolhattuk világbajnok sörüket. Az étkezést és búcsúzkodást követően több órás utazás várt ránk, melynek egyik végső állomása szüleim háza volt. Elbúcsúztam régi és újdonsült bajtársaimtól. Utóbbiaktól számos építő jellegű kritikát kaptam felszerelésemmel kapcsoltban, valamint sok praktikát lestünk el tőlük felszerelés karbantartást illetően.

Úgy érzem ebben a három napban nem csak új ismeretségekre, ismeretekre tettem szert, de egy életreszóló élménnyel is gazdagodtam.      

  Balog Tamás tb.cső. törm.

14373_4582359712111_861288557_n.jpg 

Sarkadon, Mezőhegyesen és Apátfalván koszorúztak a csendőrök

2012. október 23-án három helyszínen koszorúztak csendőreink. Sarkadon, Mezőhegyesen, valamint Apátfalván helyezték el az emlékezés koszorúit az 1956-os forradalom hősi halottjai emlékműveinél.

okt-23-koszoruzas.jpg

okt.23.jpg

293848_483048978393621_2120515928_n.jpg

Az aradi vértanukra emlékeztek Sarkadon

2012. október 6-án Sarkadon városi rendezvény keretein belül emlékeztek meg gróf Batthyányi lajos és az 13 aradi vértanúra. A megemlékezésen számos helyi közéleti személyiség és civil szervezet mellett MCSBE sarkadi őrse is koszorút helyezett el a az 1848/49 -es mártírok emlékművénél.

sarkad_aradi_vertanuk_2012_00010.jpg

sarkad_aradi_vertanuk_2012_00017.jpg

 

Horthy Miklós emlékére avattak emléktáblát Sarkadon

2012. szeptember 11.Vitéz Nagybányai Horthy Miklós tiszteletére avatott emléktáblát szombaton, Sarkadon, a Jókai utca 13. szám alatt a Magyar Csendőri Bajtársi Egyesület.
A korabeli egyenruhát öltő Kondacs László helyi őrsvezető elmondta: szomorúan vette tudomásul, hogy a képviselő-testület döntése értelmében nem kerülhetett fel az emléktábla a Márki Sándor Helytörténeti Gyűjtemény, az egykori csendőrlaktanya falára. Ezért Kondacs László magánházán ― ahol régen egy csendőr lakott ― avatták fel az alkotást. Vitéz Zetényi Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság elnöke elmondta: az ellenszenv ellenére emelni kell a Horthy-korszak kultuszát.

Bene Gábor újságíró szerint akik tisztelik az igazságot, szeretik a Horthy-korszakot. Úgy vélte: nem lesz addig rend az országban, amíg nem lesznek ismét kakastollasok az utakon, a falvakban és a városokban. A Horthy Miklós kormányozta több mint húsz év a magyarság felemelkedéséről szólt, az utóbbi húsz esztendő pedig a lealacsonyításáról.

A 91 éves Vitéz Szekeres János volt csendőr szakaszvezető egy 1946. augusztus 20-án kelt versét olvasta fel, amit a felsőgallai internálótáborban vetett papírra. Elmondta: 1773 napot töltött fogságban, 1948. november 17-én szabadult.                                                                                     (www.beol.hu)

 

2363722_037.jpg 

 

Szent Jobb-körmenet 2012

A Szent István-bazilika előtt zsúfolásig megtelt téren tartott szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek volt, vele konccelebrált Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, Jakubinyi György, valamint Augustine Ukwuoma nigériai püspök, továbbá a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai. A szentmise után indult a hagyományos Szent Jobb-körmenet. Szent István jobb karjának kézfejereklyéjét a honvéd koronaőrség hordozta.

A Magyar Csendőr Bajtársi Egyesület évek óta  részt vesz  Budapesten a Szent István Bazilikánál megtartott Szent Jobb Körmeneten, 2012.08.20-án 17.00-kor. Lassan elérjük,hogy minden  csendőr hagyományőrző egyenruhában vegyen részt. Vannak még hiányosságok,de az akarat már erősödik minden tb. csendőr lelkében az egységes kép kialakításához. Jövőre még jobbnak kell lennünk, fegyelmezettebbnek, katonásabbnak. A közönség tisztelettel figyelte a tb. csendőr díszszakasz vonulását. Forrás: www.magyarcsendorok.huszent_jobb_kormenet_2012_05.jpgszent_jobb_kormenet_2012_04.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Bösztörpuszta 2012


2012.augusztus 18-19-én a sarkadi őrs 2 fővel résztvett Bösztörpusztán a Magyarok Országos Gyűlésén. A békés megyei csendőröket már szolnoki kollégáik várták a rendezvényen, akikkel együtt felvonultak a "történelmi élőkép" elnevezésű programon. A kakastollasok "főhadiszállása" a Horthy sátor volt, ahol az érdeklődök a korral kapcsolatos előadásokat hallgathattak meg, illetve a megtekinthették a korabeli csendőrség felszereléseit, egyenruháit is.

 

bosztorpuszta.jpg

 

Gyulán tartották a XIII. polgárőrnapot

2012.július 14. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Gyurosovics József dandártábornok, Békés megye rendőrfőkapitánya, Kolozsi József, az Országos Polgárőr Szövetség gazdasági alelnöke és dr. Onody Gyula, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója, a polgárőr napot Alt Norbert, Gyula alpolgármestere nyitotta meg. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Gyurosovics József dandártábornok, Békés megye rendőrfőkapitánya, Kolozsi József, az Országos Polgárőr Szövetség gazdasági alelnöke és dr. Onody Gyula, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója, a polgárőr napot Alt Norbert, Gyula alpolgármestere nyitotta meg. A programon több elismerést is átadott Kolozsi József és Gyarmati Sándor, a Békés Megyei Polgárőr Szövetség elnöke.

Az eseményen a Békés Megyei Polgárőr Szövetség együttműködési megállapodást írt alá a Békés Megyei Rendőr-főkapitánysággal és a Magyar Vöröskereszt Békés megyei szervezetével is.

Csendőrportrék a tótkomlósi Helytörténeti Gyűjteményben dsc03020.jpg

2012. június 23-án került megrendezésre Tótkomlóson a "Múzeumok Éjszakája" című rendezvény, ahol többek
között a város evangélikus templomának tornyát, valamint a Helytörténeti Gyűjteményt látogathatták az érdeklődők ingyenesen. A Helytörténeti múzeumban sok használati és dísztárgy mellett korabeli csendőrportrékra is bukkanhat a látogató.

 

 

 

 Rendezvénybiztosítás a mezőhegyesi városi napon

2012. június 8-10 között került megrendezére Mezőhegyesen a "EUROPE 4 EVER" elnevezésű, testvérvárosokat is bemutató rendezvény. A városnapokon Romániából Arad, Kézdivásárhely, Nagypereg, Sepsimagyaros, Olaszországból Mordano és San Giorgio di Nogaro, Magyarországról pedig Túrkeve küldöttei, s természetesen Mezőhegyes polgárai,táncosai és zenészei vettek részt. A zenés, táncos produkció mellett Mordano város ajándékként olasz ételekkel kedveskedett az idelátogatóknak. A hétvége másik nagy eseménye a XVIII. Mezőhegyesi Kanca- és Ménverseny volt  a mezőhegyesi lovaspályán, ahol számos hazai siker született. Az ÁMK mögötti rendezvényt a Medgyes Security kft, a mezőhegyesi pogárőrség és megbízott rendezők közösen biztosították. 

dsc00006--2-.jpg

 dsc00003--4-.jpg

 

 

 

 

 

 

Csendőr a Magyar Jelen címoldalán

Címlapon: 556746_417088928323558_267592166606569_1275251_1186553226_a.jpg

Murányi Leventét, 56-os elítéltet, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnökét kérdeztük Horthy Miklós szobrának avatásán.

A magyarországi cigányok korai története (XIV-XVII. század)

I. A cigányok megjelenése Magyarországon.

A mese így hangzott: András herceg hitehagyott lett, ezért a magyar király elvette a földjeit. Később 4000 emberével ismét kereszténységre tért, de a király megparancsolta, hogy hét évig vándoroljanak, keressék fel a pápát, s azután térjenek vissza. Eddig a „klasszikus” hitehagyásos és zarándoklásos történet módosított változatával állunk szemben, amelyben a cigányok füllentései összekeverednek a krónikások túlzásaival.

... még számos érdekes és hiánypótló cikket olvashat a legújabb számban. Ha nem látja az újságárusnál a lapot, kérje! Ára mindössze 299 Ft.

Magyar hősök napja Sarkadon556160_363522240369685_493732433_n.jpg

2012.május 27-én Sarkadon ünnepelték a hősök napját a békés megyei tiszteletbeli csendőrök. A helyi csendőrökön kívül a megemlékezésen meghívott bajtársak is jelen voltak Budapestről. Az eseménynek külön rangot adott, hogy  vitéz Ságvári Pál a Magyar Csendőr Bajtársi Egyesület elnöke is megtisztelte jelenlétével a rendezvényünket. A program református istentisztelettel kezdődött, majd a résztvevők átvonultak a közeli temetőbe, ahol megkoszorúzták Képíró Sándor csendőr százados sírját. Ezt követően a sarkadi tiszteletbeli csendőrörsön bográcsos ebéddel és kötetlen beszélgetéssel zárult a megemlékezés.

 

Már kapható!!!

vm_banner_nmo15.jpg

 

Közlemény

A békés megyei tiszteletbeli csendőrök nevében a BÉKÉS MEGYEI CSENDŐRLAP tulajdonosa teljes mértékben elitéli a 2012. május 13-án, Kerekiben állított Horthy szobor meggyalázását. Továbbá reményét fejezi ki,hogy az elkövető, Dániel Péter megkapja méltó büntetését gyáva és gyerekes tettéért.Mindezek mellett elhatárolódik minden olyan jobb- és baloldali történelmi emlékmű megrongálásától, meggyalázásától,amelyek a közelmúltban a fent említett, magát hősként ünnepeltető szélhámos cselekedete indított el.

Balog Tamás

tb. csendőr törm.

Megjelent a Haditudósító legújabb száma

A  HADITUDÓSÍTÓ 2012/2 számában olvashatjuk Kövendy Károly "Partizán elhárítás a Rónahavason" című cikksorozatának utolsó részét a partizánegységeket hősiesen felszámoló csendőrökről.

cimlap27.jpg

 

Elismerés az éves közgyűlésen

2012. április 14-én tartotta éves közgyűlését a mezőhegyesi polgárőrség, amelynek keretében elismerésekre és jutalmazásokra is sor került.Többek között a battyonyai határrendészeti kirendeltség emléklappal jutalmazta a Békés Megyei Csendőrlap üzemeltetőjét, Balog Tamást, mint együtműködő polgárőrt.

 

 

emleklap.jpg

 

Koszorúzás régi nemzetőr bajtársakkal Tatán 

marc.15--12-.jpgTöbb éves hagyományt követve 2012. március 15-én, egykori komárom-esztergom megyei nemzetőr bajtársaim meghívására Tatán vettem rész az 1848-as forradalom és szabadságharc tiszteletére tartott megemlékezésen. A  tatai várban tartott városi ünnepségen beszédet mondott Tata város polgármestere Michl József. Ünnepi köszöntőjében párhuzamot vont az akkori szabadságharcosok és jelen kor külső elnyomói ellen harcolók között. A megemlékezés végén Munczer István és vitéz Bozsó János nemzetőrökkel közösen mi is elhelyeztük koszorúnkat a 48-as emlékmű talpazatánál. Ezt köveztően megtekintettük a Magyary Zoltán Művelődési Központban a Nemzeti Múzeumtól egy napra kölcsönkapott festményt, amelyen Tatán gyakorlatozó nemzetőröket örökített meg az ismeretlen festő. 

                                      Balog Tamás

                                                                                                                                         

Ismét csendőrök a címlapon

Megjelent a HADITUDÓSÍTÓ 2012. január-februári száma, amelyben olvashatjuk Kövendy Károly csendőrökről szóló "Partizán elhárítás a Rónahavason" című izgalmas írásának 5.részét. Szintén februárban jelent meg a KATONAÚJSÁG legújabb száma.

hadfeb.jpg katfeb.jpg

Csendőrnap a Hadtörténeti intézetbendsc00002.jpg

2012. február 14-én a MCSBE a Hadtörténei Intézetben tartotta meg a csendőrség fennállásának 131. évfordulójára rendezett csendőrnapot. A csendőrnap a hősi halált halt csendőrök emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődött,majd ezt követően került sor a Hadtörténeti Múzeum dísztermében az előléptetésekre illetve a kinevezésekre. Ságvári Pál, az egyesület elnöke ünnepi köszöntőjében utalt arra, hogy jelenlegi társadalmi környezetben rendkívűl nehéz felvállalni a csendőrhagyományokat,azonban az egyesület ennek ellenére is folytatja kitartó munkáját, annak érdekében ,hogy az emberek több évtizedes agymosás után végre valós képet kapjanak a csendőrségről. A jeles esemény békés megyei vonatkozása az, hogy Kondacs László őrmestert törzsőrmesteré léptették elő és egyben területi parancsnokká illetve a 49. tiszteletbeli csendőrőrs parancsnokává nevezték ki.

holapatolas.jpgPolgárőrök és a hóeltakarítás
 

2012. január 4-5. Mezőhegyes lakossága 1987 óta nem látott hóesésre ébredt. A metorológiai előrejelzés már napokkal előre megjósolta a zord időjárást. Ennek megfelelően felkészült a Polgármesetri Hivatal, a helyi polgárőrség és a városban most szerveződő -jelenleg mozgalom formájában működő- új polgárőr egyesület is. Többek között ehhez a lelkes csapathoz csatlakozott Mezőhegyes egyetlen tiszteletbeli csendőre.A mozgalom önkéntesei önkormányzati kérésre mintegy 2 km járdaszakaszt tisztítottak a lehullott nagy mennyiségű hótól. A Bűnmegelőzési és Vagyonvédelmi Egyesület tagjai is kivették a részüket a munkából. Ők a vasutállomás és az ÁMK környékét tették járhatóvá.

 

 

 

 


jelveny.jpg

 

 

 

A Magyar Csendőr Bajtársi Egyesület új honlapot indított a következő web címen:  www.magyarcsendorok.hu 

 

 

 

 

 

 

polgaror-evertekelo.jpgBékés megyei polgárőr évértékelő

2011. december 17-én a gyulai polgármesteri hivatal dísztermében tartotta évértékelő gyűlését a Békés Megyei Polgárőrök Szövetsége. A megyei elnök beszédében elmondta, hogy sikeres esztendőt zártak a békés megyei polgárőrök. A meghívottak között volt Dr. Görgényi Ernő Gyula város polgármestere, Dr. Túrós András az OPSZ elnöke, a Magyar Vöröskereszt és a Katasztrófavédelem egy-egy képviselője. A rendezvény keretein belül került sor a békés megyei polgárőrség és a békés megyei kataszrófavédelem közötti együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásra is. Dr. Túrós András előadást tartott az új polgárőr törvényről, melyben többek között kiemelte, hogy  az új szabályozás rögzíti,hogy bűnmegelőző tevékenységet kizárólag csak a polgárőrség végezhet.

  (a képen balról a szerkesztő)

 

 

 

teli-kep.jpg

 

pandurok.jpg   Új könyv a csendőrökről

Már kapható a könyvesboltokban Földi Pál "PANDÚROK, ZSANDÁROK, CSENDŐRÖK" című könyve.

Napjainkban alig van vitatottabb kifejezés Magyarországon, mint a csendőr, csendőrség.

Sokaknak szitokszó, másoknak a rend, a közbiztonság szinonimáját jelenti.        

És valóban: az 1881-ben történt magalakítása óta ez a kettősség jellemezte ezt a testületet.  Jelszavuk, a „HÍVEN, BECSÜLETTEL, VITÉZÜL”, elkötelezett szolgálatot, az uralkodó rendszer iránti feltétlen hűséget és a bűnözés elleni megalkuvás nélküli cselekvést fejezi ki.

Ez a sziklaszilárd, megbízható és hatékony rendvédelmi testület, a mindenkori hatalom egyik legfőbb támasza volt, az uralkodó elit érdekeit védő és biztosító fegyveres erőszakszerv.

A vidék népe tisztelettel, de egyben félve is tekintett a „kakastollasokra”.

Megjelent a Haditudósító legújabb száma

cimlap25.jpgA Haditudósító 2011. november-decemberi számában két cikkben,a "Partizán elhárírás a Rónahavason", valamint a "Harcoló csendőralakulatok"-ban olvashatunk csendőrökről szóló írásokat. Továbbá ajánlom  figyelmükbe a Haditudósító 2012. január-februári számát,amely szintén fog tartalmazni csendőrséggel kapcsolatos cikkeket.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyertygyújtás Képíró Sándor sírjánáladventi-gyertya-gujtas-kepiro-sandor-sirjanal-002.jpg

 

  

2011.12.23-án délután 3 órakor a MCSBE békés megyei csoportja gyertygyújtással emlékezett Képíró Sándorra.

 

 

 

 

 MEGHIVÓ!

A Magyar Csendőr Bajtársi Egyesület tisztelettel meghiv mindenkit, aki ismerte és tisztelte dr.Képiró Sándort a Sarkadi szigeti temetőbe tartandó gyertyagyujtásra 2011. 12. 23-án 15 órától. Aki a megemlékezésen részt vesz egy mécsessel fejezze ki tiszteletét a százados úr sírjánál.

Kondacs László

tb. csendőr őrmester sarkadi őrsparancsnok

Kakastollasok

Hol vagy hajdani nappalunk,
Szép álmú éjszakánk,
Hová lett tollas sereged,
Szép magyar hazám?!
Békéd őrzői nincsenek,
Falvak s kisvárosok,
Csillagok utján tartanak
A kakastollasok!

Akácos országutakon
Nem jönnek őrszemek,
Tömegsiroknak hőseként
Békétlen fekszenek!
Ők állták vártád nemzetem,
Véksőkig mint a sasok,
Oltárodért véreztek el
A kakastollasok!

Új hajnalunk ha felvirradsz,
Ragyogd be sirjukat,
Harmatozd égi álmuk felett
A vadvirágokat!
Emléküket vigyék tovább
Az ifju harcosok,
Hadd álmodják a Szebb Jövőt
A kakastollasok!

                                                                                                                           Kondacs László

Közlemény

A Magyar Csendőr Bajtársi Egyesület eljuttatta az első adományait a rászoruló gyermekeknek / 2 db gyermek kerékpár, 1 db fenyőfa diszekkel, Társas játékok, LEGÓ, stb./. Nagyon szépen köszönöm az adományokat az egyesület nevében, és várom 12.17-ig még az adományokat és felajánlásokat az alábbi telefonon: 06204371133. Az egyesülethez továbbra is várom a jelentkezéseket, ill. a 12. 29-én történő véradásra is várok további jelentkezőt! ÁLDOTT KARÁCSONYT! minden sarkadi lakosnak!

Tisztelettel:
Kondacs László tb. csendőr őrmester
Sarkadi örspk.

FIGYELEM!

A Magyar Csendőr Bajtársi egyesület adománygyüjtést szervez, rászoruló gyermekek részére. Ezen kivül december 29-én véradás lesz Sarkadon, várunk minden tb. csendőrt és csendőr jelöltet a véradásra, tb. csendőrnek is itt lehet jelentkezni ezen a számon! Kondacs László tb. csendőr őrmester 06204371133

 

 

2011. december 14-től a Mezőhegyesi csendőrlap neve "BÉKÉS MEGYEI CSENDŐRLAP"-ra változott.

A változás oka, hogy ez évtől már két békés megyei tiszteletbeli csendőrörs is működik a megyében. A legújabb örs Sarkadon alakult, parancsnoka Kondacs László tb. csendőr őrmester.  

 

 Küldöttgyűlés Budapestenelnoki-hatarozat.jpg

2011. november 26-án Budapesten a BM Nemzeközi Oktatási Központjában tartotta 2011.évi küldöttgyűlését a MCSBE, amelyen a küldöttek elfogadták az elnökség éves beszámolóját és a jövő évi programtervezetet. Ezután előléptetések és kikinevezések következtek, majd Képíró Sándor csendőr századosról láthatak egy rövid dokumentumfilmet a résztvevők. Balog Tamás tb.csendőr törzsőrmesterré léptették elő, egyben a 44.tiszteletbeli csendőrőrs parancsnokává nevezték ki. (Az elnöki határozat nagyított képe a galériában látható.)

 

 

 

  

 

 366367_1305023502_320x240.jpgElhunyt Képíró Sándor

Életének 98. évében szombat reggel meghalt Képíró Sándor volt csendőr százados, akit háborús bűntett elkövetésével vádoltak, de bizonyítottság hiányában felmentette első fokon a Fővárosi Bíróság. A hírről hozzátartozója és ügyvédje értesítette az MTI-t.

Képíró Sándor július közepe óta volt kórházban, az ítélethirdetésre is a mentők vitték a bíróságra infúzióra kötve. Képíró Sándort az ügyészség azzal vádolta, hogy 1942. január 21. és 23. között egy Újvidéken tartott razzia során az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civilek törvénytelen kivégzésében.

Bűncselekmény hiányának megállapítása miatt megfellebbezte Zétényi Zsolt, Képíró Sándor ügyvédje a Fővárosi Bíróságon hozott ítéletet. Falvai Zsolt ügyész még a tárgyaláson fellebbezést jelentett be, az ítélet ugyanis meglátása szerint megalapozatlan, annak indoklása több helyen következetlen.

2011. szeptember 3.

Közlemény

A Mezőhegyesi csendőrlap szerkesztője teljes mértékben elhatárolódik a magát " Magyar Csendőr és Bajtársi Mozgalom"-nak nevező szerveződéstől.

A nyíltan nyilas mozgalomnak is tekinthető csoport nem méltó a csendőr megnevezés használatra, ugyanis ezen mozgalom fő eszmeisége Szálasi-féle rémuralomhoz köthető, nem pedig a csendőr hagyományokhoz, értékrendhez.

Továbbá  a szerveződés primitív mivoltát is jelzi a blogjaikon megtalálható nyelvtani hiányosságok, amelyek már-már édes anyanyelvünk meggyalázásának határát súrolják. Ezen felül a méltatlanságukat jelzi filctollal összepingált láthatósági mellényük is.

A "Magyar Csendőr és Bajtársi Mozgalom" semmiképpen nem tekinthető a Magyar Királyi Csendőrség eszmei örökösének és nem azonos a Magyar Csendőr Bajtársi Egyesülettel.

 

Mezőhegyes, 2011. június 19.

                                                         Balog Tamás

                                                tb. csendőr szakaszvezető       

                                                

 Egyszemélyes hősök napi megemlékezés Mezőhegyesen

2011. május 29-én egyszemélyes hősök napi megemlékezés volt Mezőhegyesen. A városnak több első és második világháborús emlékműve is van, ennek ellenére sem a város, sem a civil szervezetek nem tartottak ünnepi megemlékezést. Én jómagam néhány szál virággal fejeztem ki tiszteletemet a világháborús hősök emlékművei előtt a város két pontján. Nagyon szeretném, ha jövőre már többen helyeznénk el a megemlékezés virágait, koszorúit ,mert megérdemelnének ennyit Mezőhegyes hősei.

img_0226.jpgimg_0220.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

karpatia.jpgMegjelent a KARPATIA 117. száma

www.karpatiamuhely.hu

2011. május 11.

 

 

 

 

Megjelent a Barikád hetilep legújabb száma

www.barikad.hu

 2011.április 28.

 

 

Megalakult a csendőrség Tiszavasváriban 

tiszavasvaricsendrsg2.jpgA polgárőrséghez hasonló, de csendőrségnek nevezett szervezetet hoz létre szerdán este a tiszavasvári önkormányzat. A 10 emberrel megalakuló csendőrséget az önkormányzat fizeti, önállóan és a helyi közterület felügyelettel is járőrözni fognak. Csendőrség feliratú autójuk is lesz.

 

 

  

img_1405-1-.jpg
Március 15-i megemlékezés Tatán