Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Archív 1.

 

polgaror-evertekelo.jpgBékés megyei polgárőr évértékelő

2011. december 17-én a gyulai polgármesteri hivatal dísztermében tartotta évértékelő gyűlését a Békés Megyei Polgárőrök Szövetsége. A megyei elnök beszédében elmondta, hogy sikeres esztendőt zártak a békés megyei polgárőrök. A meghívottak között volt Dr. Görgényi Ernő Gyula város polgármestere, Dr. Túrós András az OPSZ elnöke, a Magyar Vöröskereszt és a Katasztrófavédelem egy-egy képviselője. A rendezvény keretein belül került sor a békés megyei polgárőrség és a békés megyei kataszrófavédelem közötti együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásra is. Dr. Túrós András előadást tartott az új polgárőr törvényről, melyben többek között kiemelte, hogy  az új szabályozás rögzíti,hogy bűnmegelőző tevékenységet kizárólag csak a polgárőrség végezhet.

  (a képen balról a szerkesztő)

 

 

 

teli-kep.jpg

 

pandurok.jpg   Új könyv a csendőrökről

Már kapható a könyvesboltokban Földi Pál "PANDÚROK, ZSANDÁROK, CSENDŐRÖK" című könyve.

Napjainkban alig van vitatottabb kifejezés Magyarországon, mint a csendőr, csendőrség.

Sokaknak szitokszó, másoknak a rend, a közbiztonság szinonimáját jelenti.        

És valóban: az 1881-ben történt magalakítása óta ez a kettősség jellemezte ezt a testületet.  Jelszavuk, a „HÍVEN, BECSÜLETTEL, VITÉZÜL”, elkötelezett szolgálatot, az uralkodó rendszer iránti feltétlen hűséget és a bűnözés elleni megalkuvás nélküli cselekvést fejezi ki.

Ez a sziklaszilárd, megbízható és hatékony rendvédelmi testület, a mindenkori hatalom egyik legfőbb támasza volt, az uralkodó elit érdekeit védő és biztosító fegyveres erőszakszerv.

A vidék népe tisztelettel, de egyben félve is tekintett a „kakastollasokra”.

Megjelent a Haditudósító legújabb száma

cimlap25.jpgA Haditudósító 2011. november-decemberi számában két cikkben,a "Partizán elhárírás a Rónahavason", valamint a "Harcoló csendőralakulatok"-ban olvashatunk csendőrökről szóló írásokat. Továbbá ajánlom  figyelmükbe a Haditudósító 2012. január-februári számát,amely szintén fog tartalmazni csendőrséggel kapcsolatos cikkeket.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyertygyújtás Képíró Sándor sírjánáladventi-gyertya-gujtas-kepiro-sandor-sirjanal-002.jpg

 

  

2011.12.23-án délután 3 órakor a MCSBE békés megyei csoportja gyertygyújtással emlékezett Képíró Sándorra.

 

 

 

 

 MEGHIVÓ!

A Magyar Csendőr Bajtársi Egyesület tisztelettel meghiv mindenkit, aki ismerte és tisztelte dr.Képiró Sándort a Sarkadi szigeti temetőbe tartandó gyertyagyujtásra 2011. 12. 23-án 15 órától. Aki a megemlékezésen részt vesz egy mécsessel fejezze ki tiszteletét a százados úr sírjánál.

Kondacs László

tb. csendőr őrmester sarkadi őrsparancsnok

Kakastollasok

Hol vagy hajdani nappalunk,
Szép álmú éjszakánk,
Hová lett tollas sereged,
Szép magyar hazám?!
Békéd őrzői nincsenek,
Falvak s kisvárosok,
Csillagok utján tartanak
A kakastollasok!

Akácos országutakon
Nem jönnek őrszemek,
Tömegsiroknak hőseként
Békétlen fekszenek!
Ők állták vártád nemzetem,
Véksőkig mint a sasok,
Oltárodért véreztek el
A kakastollasok!

Új hajnalunk ha felvirradsz,
Ragyogd be sirjukat,
Harmatozd égi álmuk felett
A vadvirágokat!
Emléküket vigyék tovább
Az ifju harcosok,
Hadd álmodják a Szebb Jövőt
A kakastollasok!

                                                                                                                           Kondacs László

Közlemény

A Magyar Csendőr Bajtársi Egyesület eljuttatta az első adományait a rászoruló gyermekeknek / 2 db gyermek kerékpár, 1 db fenyőfa diszekkel, Társas játékok, LEGÓ, stb./. Nagyon szépen köszönöm az adományokat az egyesület nevében, és várom 12.17-ig még az adományokat és felajánlásokat az alábbi telefonon: 06204371133. Az egyesülethez továbbra is várom a jelentkezéseket, ill. a 12. 29-én történő véradásra is várok további jelentkezőt! ÁLDOTT KARÁCSONYT! minden sarkadi lakosnak!

Tisztelettel:
Kondacs László tb. csendőr őrmester
Sarkadi örspk.

FIGYELEM!

A Magyar Csendőr Bajtársi egyesület adománygyüjtést szervez, rászoruló gyermekek részére. Ezen kivül december 29-én véradás lesz Sarkadon, várunk minden tb. csendőrt és csendőr jelöltet a véradásra, tb. csendőrnek is itt lehet jelentkezni ezen a számon! Kondacs László tb. csendőr őrmester 06204371133

 

 

2011. december 14-től a Mezőhegyesi csendőrlap neve "BÉKÉS MEGYEI CSENDŐRLAP"-ra változott.

A változás oka, hogy ez évtől már két békés megyei tiszteletbeli csendőrörs is működik a megyében. A legújabb örs Sarkadon alakult, parancsnoka Kondacs László tb. csendőr őrmester.  

 

 Küldöttgyűlés Budapestenelnoki-hatarozat.jpg

2011. november 26-án Budapesten a BM Nemzeközi Oktatási Központjában tartotta 2011.évi küldöttgyűlését a MCSBE, amelyen a küldöttek elfogadták az elnökség éves beszámolóját és a jövő évi programtervezetet. Ezután előléptetések és kikinevezések következtek, majd Képíró Sándor csendőr századosról láthatak egy rövid dokumentumfilmet a résztvevők. Balog Tamás tb.csendőr törzsőrmesterré léptették elő, egyben a 44.tiszteletbeli csendőrőrs parancsnokává nevezték ki. (Az elnöki határozat nagyított képe a galériában látható.)

 

 

 

  

 

 366367_1305023502_320x240.jpgElhunyt Képíró Sándor

Életének 98. évében szombat reggel meghalt Képíró Sándor volt csendőr százados, akit háborús bűntett elkövetésével vádoltak, de bizonyítottság hiányában felmentette első fokon a Fővárosi Bíróság. A hírről hozzátartozója és ügyvédje értesítette az MTI-t.

Képíró Sándor július közepe óta volt kórházban, az ítélethirdetésre is a mentők vitték a bíróságra infúzióra kötve. Képíró Sándort az ügyészség azzal vádolta, hogy 1942. január 21. és 23. között egy Újvidéken tartott razzia során az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civilek törvénytelen kivégzésében.

Bűncselekmény hiányának megállapítása miatt megfellebbezte Zétényi Zsolt, Képíró Sándor ügyvédje a Fővárosi Bíróságon hozott ítéletet. Falvai Zsolt ügyész még a tárgyaláson fellebbezést jelentett be, az ítélet ugyanis meglátása szerint megalapozatlan, annak indoklása több helyen következetlen.

2011. szeptember 3.

Közlemény

A Mezőhegyesi csendőrlap szerkesztője teljes mértékben elhatárolódik a magát " Magyar Csendőr és Bajtársi Mozgalom"-nak nevező szerveződéstől.

A nyíltan nyilas mozgalomnak is tekinthető csoport nem méltó a csendőr megnevezés használatra, ugyanis ezen mozgalom fő eszmeisége Szálasi-féle rémuralomhoz köthető, nem pedig a csendőr hagyományokhoz, értékrendhez.

Továbbá  a szerveződés primitív mivoltát is jelzi a blogjaikon megtalálható nyelvtani hiányosságok, amelyek már-már édes anyanyelvünk meggyalázásának határát súrolják. Ezen felül a méltatlanságukat jelzi filctollal összepingált láthatósági mellényük is.

A "Magyar Csendőr és Bajtársi Mozgalom" semmiképpen nem tekinthető a Magyar Királyi Csendőrség eszmei örökösének és nem azonos a Magyar Csendőr Bajtársi Egyesülettel.

 

Mezőhegyes, 2011. június 19.

                                                         Balog Tamás

                                                tb. csendőr szakaszvezető       

                                                

 Egyszemélyes hősök napi megemlékezés Mezőhegyesen

2011. május 29-én egyszemélyes hősök napi megemlékezés volt Mezőhegyesen. A városnak több első és második világháborús emlékműve is van, ennek ellenére sem a város, sem a civil szervezetek nem tartottak ünnepi megemlékezést. Én jómagam néhány szál virággal fejeztem ki tiszteletemet a világháborús hősök emlékművei előtt a város két pontján. Nagyon szeretném, ha jövőre már többen helyeznénk el a megemlékezés virágait, koszorúit ,mert megérdemelnének ennyit Mezőhegyes hősei.

img_0226.jpgimg_0220.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

karpatia.jpgMegjelent a KARPATIA 117. száma

www.karpatiamuhely.hu

2011. május 11.

 

 

 

 

Megjelent a Barikád hetilep legújabb száma

www.barikad.hu

 2011.április 28.

 

 

Megalakult a csendőrség Tiszavasváriban 

tiszavasvaricsendrsg2.jpgA polgárőrséghez hasonló, de csendőrségnek nevezett szervezetet hoz létre szerdán este a tiszavasvári önkormányzat. A 10 emberrel megalakuló csendőrséget az önkormányzat fizeti, önállóan és a helyi közterület felügyelettel is járőrözni fognak. Csendőrség feliratú autójuk is lesz.

 

 

  

img_1405-1-.jpg
Március 15-i megemlékezés Tatán 
 
 
Az 1848. március 15-i forradalomra és az azt követő szabadságharcra emlékeztek Tatán több helyszínen. A százhatvanhárom évvel ezelőtti eseményeknek még ma is élő üzenetük van, s minden évben számot kell vetnünk azzal, mit valósítottunk meg az 1848-as célokból.
 
A megemlékezésen személyesen is lehetőségem volt résztvenni, a Komárom-Esztergom Megyei Nemzetőrség nevében helyeztünk el koszorúkat.
 
 (nemzeti színű karszalagban a szerkesztő)
 
 
  
 
 
 
 
  
4-1-202011_1_bor.jpg
      
 
 
 
      
 
 
  A Katonaújság legújabb számában olvashatunk a galántai csendőrökről
 
 
 
 
 
Tudományos tanácskozás a csendőrségről